Daňové priznanie musí byť na tlačive pre zdaňovací rok 2012

14.03.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Pri podávaní daňového priznania k dani z príjmov za rok 2012 je potrebné použiť správne tlačivo pre toto zdaňovacie obdobie. Ako upozornila Beáta Uhrínová z Finančného riaditeľstva (FR) SR, vyplnenie starého tlačiva patrí medzi najčastejšie chyby pri podávaní daňových priznaní spolu s nesprávnym uvedením zdaňovacieho obdobia. "Správne treba uviesť rok 2012," informovala Uhrínová.
V tlačive si treba dať pozor aj na správne vyznačenie druhu daňového priznania. V tejto súvislosti môže ísť o riadne alebo opravné daňové priznanie, a to v prípade, že daňovník našiel chybu. Ak je tlačivo podané po zákonom stanovenej lehote, treba ho označiť ako dodatočné.
"Ďalej nebýva vyplnené rodné číslo na všetkých listoch tlačiva k daňovému priznaniu alebo daňové identifikačné číslo," upozornila Uhrínová. Ako dodala, daňovníci zabúdajú aj na prílohy, ktoré je potrebné priložiť k daňovému priznaniu.
Podľa skúseností FR subjekty často zabúdajú v daňovom priznaní typu B vyplniť údaj o počte mesiacov vykonávanej činnosti, z ktorej daňovník dosahuje príjmy z podnikania alebo z inej samostatne zárobkovej činnosti. Tento údaj sa vypĺňa pre potreby Sociálnej poisťovne (SP).
Častým problémom býva, že tlačivo nie je podpísané. Hoci ide o triviálnu chybu, takéto daňové priznanie nie je platné. Pozor by si daňovníci mali dávať aj na to, aby bolo priznanie vypísané čitateľne. Ak totiž nie je dodržaná predpísaná forma, dokument nie je čitateľný pre skenovacie zariadenie.
 

Vyberte región